Χορευτικό Τμήμα

Print
PDF

Το χορευτικό τμήμα των Ακριτών είναι το παλαιότερο τμήμα του συλλόγου και υπάρχει από την ίδρυσή του. Μετράει σήμερα περισσότερα από 100 μέλη κάθε ηλικίας, κατανεμημένα ηλικιακά σε τρία τμήματα.

Τα χορευτικά μας τμήματα συνοδεύονται από τα παραδοσιακά μουσικά όργανα των Ποντίων, τη λύρα, το αγγείο (Τουλούμ), τον ζουρνά, το νταούλ, τη φλογέρα (γαβάλ) και το κλαρίνο σε ειδικές περιπτώσεις. Οι καταγεγραμμένοι χοροί των Ποντίων με τις παραλλαγές τους είναι περίπου 70. Τα χορευτικά μας τμήματα συνήθως παρουσιάζουν 15 με 20 χορούς που είναι οι πιο γνωστοί με αποκορύφωμα τον αρχαίο πολεμικό χορό Σέρρα.

Τα τελευταία χρόνια, δόθηκε μεγάλη σημασία στην κατάρτιση και εξάσκηση των χορευτών, ώστε να πραγματοποιούν εμφανίσεις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Σε αυτήν την προσπάθεια πρωετεύοντα ρόλο διαδραμάτισε ο χοροδιδάσκαλος Μάκης Πετρίδης με βοηθό του τον Παύλο Τσιλογλανίδη. Την παράδοση αυτή των κορυφαίων εμφανίσεων συνεχίζουν και σήμερα τα χορευτικά τμήματα των Ακριτών υπό την καθοδήγηση του Κοτανίδη Ιωάννη.

Κατά την πορεία των ετών, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου μας πραγματοποίησαν πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συμμετείχαν σε πολλά Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, από τη Θεσσαλονίκη ως τη Χίο και από την Κύπρο ως την Τσεχία και την Κάτω Ιταλία.

Χορευτές των Ακριτών συμμετέχουν κάθε χρόνο στο ετήσιο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ, που θεσμοθετήθηκε το 2005 και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι του χορευτικού τμήματος των Ακριτών συμμετείχαν και στα επόμενα φεστιβάλ της ΠΟΕ το 2006 στη Δράμα, το 2007 στην Λάρισα, το 2008 στην Αθήνα, το 2009 στη Θεσσαλονίκη και το 2010 στην Κοζάνη.